Ten dode opgeschreven?

Door Wok op dinsdag 24 november 2009 21:17 - Reacties (10)
Categorie: Auto, Views: 6.083

Koenigsegg stopt met Saab-overname

Met een minderheidsbelang voor het Chinese BAIC en de goedkeuring voor een lening van de Europese Investeringsbank leek het er dan toch van te komen. Saab zou gered worden van ondergang en zou een Zweeds bedrijf kunnen blijven omdat Koenigsegg de toko wilde overnemen.

http://www.carpages.co.uk/saab/saab_images/saab_crash_27_04_05.jpg

Nu, zes maanden later, lijkt Saab toch kind van de rekening te worden door de malaise bij moederbedrijf GM. De onderhandelingen tussen Koenigsegg en GM verlopen blijkbaar dusdanig moeizaam dat het proces enorme vertraging heeft opgelopen. Sceptici hadden er bij de eerste geruchten al een hard hoofd in dat deze overname succesvol zou worden, aangezien het een publiek geheim was dat de kas van Saab al geruime tijd leeg was. Een onfortuinlijke samenloop van omstandigheden of toch een diabolisch plan van General Motors? Het is immers niet de eerste keer dat GM onderhandelingen heeft gefrustreerd om zo alsnog aan het langste eind te kunnen trekken: de verkoop van Opel werd ook op het allerlaatste moment afgeblazen.
"Door de vertragingen in het overnameproces, kunnen we het aanvankelijke businessplan niet meer uitvoeren"
aldus Christian von Koenigsegg.
"Het is een pijnlijke en moeilijke beslissing, maar wij kunnen de overname van Saab niet rond krijgen."
Het was ook te mooi om waar te zijn: een kleine fabrikant met een jaarproductie van 18 stuks (!) en 45 werknemers die een merk als Saab (9400 werknemers en een productie-aantal van 93000 in 2008) inlijft. Daarnaast leed Saab al jaren verliezen: op elke geproduceerde Saab legde GM zelfs $5100 toe. Waar zou dat geld vandaan moeten komen en belangrijker, hoe zou Saab weer winstgevend gemaakt kunnen worden?

De vraag is natuurlijk waardoor of waarom de onderhandelingen vertraagd zijn. Het besluit van GM om Opel uiteindelijk toch niet te verkopen zou hierin nog wel eens belangrijke rol gespeeld kunnen hebben. Het is immers bekend dat de auto's van Saab op technisch vlak krek eender zijn aan die van Opel. De huidige 9-3 en 9-5 zijn onderhuids gewoon een Vectra en de aangekondigde nieuwe 9-5 erft zijn techniek van de Insignia. Nu Opel binnen de gelederen blijft is er natuurlijk geen reden meer om de techniek aan buitenstaanders ter beschikking te stellen. Ford worstelt immers ook met dat vraagstuk bij de mogelijk overname van Volvo door Geely. Of kan ik nu maar beter mijn alu-hoedje op gaan zetten? :+

In ieder geval zou het eeuwig zonde zijn als Saab op deze manier ter ziele zou gaan ;(

Volgende: Gemiste kans... 11-'09 Gemiste kans...
Volgende: Voor een dubbeltje geboren 11-'09 Voor een dubbeltje geboren

Reacties


Door Tweakers user Soldaatje, dinsdag 24 november 2009 21:30

Kan me echt niet boeien.
Ben dan ook geen fanboy. :/
Er is een 30 procent overproductie in Europa, dus ik vind het niet zo erg dat er een paar fabriekjes verdwijnen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 25 november 2009 07:34]


Door Tweakers user Neo_TGP, dinsdag 24 november 2009 21:32

Ik denk dat GM hier een vuil spel gespeeld heeft om tijd te rekken, net als bij Opel..

Door Tweakers user Vanx, dinsdag 24 november 2009 21:34

neeeeeeeeeeeee! onze (vrij grote) Saab-dealer in Breda was ook al failliet. Nu moeten we naar Tilburg voor service, zal met deze ontwikkeling niet veel beter worden :'(.

Door Tweakers user YopY, dinsdag 24 november 2009 21:43

Mja, GM ziet vooruit en ziet dat de markt al snel weer aan het herstellen is. Ze hebben ook bakken vol geld gekregen van de regering, en hebben de crisis misbruikt om veel werknemers op straat te zetten, terwijl ze dreigen om bepaalde takken af te stoten om zo de aandelen weer te laten stabiliseren.

Door Tweakers user Barleone, dinsdag 24 november 2009 21:45

Hier nog een neeeee; het is mij al twee jaar ofzo bekend dat Saab al 14 jaar verlieslijdend was (dat zal dan nu 16 jaar zijn als ik het zo lees), maar het zijn toch op het eerste gezicht prachtige auto's. Ik hoop in ieder geval dat het merk de potentie houdt om ergens door te starten met een goede investeerder.
Jammer dat ze vroeger altijd van die oerlelijke mormels maakten zoals de 9300. Dat zal ook wel de reden voor de verliezen zijn, of niet?

Door Tweakers user golfdiesel, dinsdag 24 november 2009 22:46

De 9000 was niet het mooiste model nee, maar eigenlijk is het rond die tijd al mis gegaan met de ontwerpen van de auto's.
De 9000 deelde de basis met de Alfa 164, Lancia Thema en de Fiat Croma.
De motoren waren wel eigen Saab motoren.

Saab heeft in het verleden zeer vooruitstrevende motoren ontwikkeld en vlak voor de overname door GM waren ze bezig met een motor met variabele compressie, een opengewerkt model daarvan heeft lange tijd in het Saab museum in Trollhšttan gestaan. Bij mijn laatste bezoek aan dit museum, 2 jaar geleden, was deze motor ineens verdwenen uit de line-up van historische motoren van Saab.
Blijkbaar was het voor GM niet interessant om dit te laten staan, erg jammer.

Door Tweakers user Jism, woensdag 25 november 2009 05:51

Daarnaast leed Saab al jaren verliezen: op elke geproduceerde Saab legde GM zelfs $5100 toe. Waar zou dat geld vandaan moeten komen
Ooit eens afgevraagd waarom reparatie van je auto bij een dealer zo godgans duur was?

Door Tweakers user deblaauwn, woensdag 25 november 2009 11:44

Ik moet zeggen dat de laatste modellen er niet uitzien. Een generatie eerder valt nog wel mee maar dat zijn tamelijk grijze muizen. Nog eerder waren het gewoon aparte auto's. Ik heb er nooit wat mee gehad, ik had alleen liever dat Opel was vertrokken van de markt ;)

Door Tweakers user bonus, woensdag 25 november 2009 11:48

GM is gewoon erg vuil bezig en heb het idee dat ze er alles aan doen om voornamelijk in de USA te overleven. EU intresseert ze geen kl*te en proberen daar alles wat ze hebben of voor teveel geld kwijt te raken of kapot te laten gaan en dan proberen zoveel mogelijk van die schulden er nog in te pompen. Bij een failliet toko kun je niks meer claimen en die schulden ben je dan kwijt. Sterfhuis constructie...

Saab's zijn niet bijzonder (meer) in geen enkel opzicht, toch zijn het super goede auto's.
Ik zie ze ondank alles graag en zou het zonde vinden als het merk zou verdwijnen.
Amerkaanse bakken zijn het toppunt van slordig bouwen en qua kwakitleit kunnen ze van Saab een hoop leren...

[Reactie gewijzigd op woensdag 25 november 2009 14:43]


Door Tweakers user Kale Kiwi, woensdag 25 november 2009 18:52

Zijn toch saaie bakken die Saabs, niet lelijk maar ook totaal niks bijzonders. Zal het niet missen :)

[Reactie gewijzigd op woensdag 25 november 2009 18:52]


Reageren is niet meer mogelijk