Apres moi le deluge

Door Wok op donderdag 28 januari 2010 20:26 - Reacties (4)
Categorie: Auto, Views: 4.655

Het onmogelijke is gebeurd: Spyker Cars koopt Saab. De lokale buurtsuper koopt Albert Heijn. In plaats van euforie over Neerlands trots wat een gerenommeerd merk overneemt, heerst toch vooral verbazing. Koenigsegg haakte af, Chinese investeerders zagen er geen heil in, GM wilde het merk kwijt: wat heeft Victor Muller gezien wat niemand anders gezien lijkt te hebben?

http://www.themoscowtimes.com/upload/iblock/c21/saab.jpg
Hoe kan het bestaan dat een verlieslijdend bedrijf als Spyker een ander verlieslijdend bedrijf overneemt? Inderdaad: Saab heeft al twintig jaar lang geen zwarte cijfers meer genoteerd. Dit gaat voorbij aan alle wiskundige wetten, want 'min maal min maakt plus' is weliswaar een waarheid als een koe, maar 'two wrongs don't make a right'.

Feit is in ieder geval dat Muller al wekenlang de wereldpers haalt met zijn overnameplannen. Gratis. Daar kan geen reclamecampagne tegenop. Free media exposure zal echter niet het enige doel van Muller zijn geweest, anders was-ie niet zo volhardend geweest in zijn overnamepogingen. Wat zou Muller hebben gedreven? Rob Wagenaar heeft even positief gefantaseerd:

• Saab is een merk met historie. De merknaam alleen vertegenwoordigt dus al een zekere waarde. Zelfs als de overname een gigantische miskleun wordt, kan het merk altijd nog wel ergens ondergebracht worden. Deze waarde rendeert.
• Onder GM is het merk-DNA afgestompt. Met de nieuwe eigenaar mag het eigenzinnige Saab-DNA weer terugkomen. Terug naar de oorsprong en de passie keert terug bij het personeel. Er is nieuwe hoop.
• Muller blijft een Nederlander. Deze overname is een stap van vele. In- en verkoop met een marge en winst pakken.
• Is er daadwerkelijk synergie? Muller zelf zegt dat hij geÔnteresseerd is in de technologische kennis, in de productiefaciliteiten, in de technici en in het mondiale netwerk van 100 dealers. Spyker wordt een Saab auto?
• Of is hier gewoon een ondernemer aan het werk die iets spectaculairs kan doen in zijn leven en dat ook gewoon doet? Apres moi le deluge, na mij de zondvloed. Ik heb een kans en die grijp ik, daarna zien we wel weer.

In Trollhšttan is Muller in ieder geval als een held onthaald door het personeel van Saab. Begrijpelijk, want ruim 3000 werknemers hebben weer hoop op een betere toekomst. Of het terecht is, zal moeten blijken, maar feit is dat Victor Muller _weer_ zijn nek durft uit te steken en dat alleen is in deze onzekere tijden al een staande ovatie waard.

Volgende: Officieel: facelift Peugeot 308; weg met die leeuwenbek! 02-'11 Officieel: facelift Peugeot 308; weg met die leeuwenbek!
Volgende: Gemiste kans... 11-'09 Gemiste kans...

Reacties


Door Tweakers user Icyzer, donderdag 28 januari 2010 20:59

Ik vind het in iedergeval wel een held, ik hoop dat hij er ook iets moois van kan maken!

Door Tweakers user Coltrui, donderdag 28 januari 2010 21:52

Of het terecht is?
Titel says it all, vrees ik...

Door Tweakers user RobIII, donderdag 28 januari 2010 22:15

1 ding is zeker: Die vent heeft stalen ballen :X

Door Tweakers user Blasterxp, vrijdag 29 januari 2010 09:37

Respect, ik hoop dat we beide merken positief zien groeien.

Reageren is niet meer mogelijk