Korea ruikt bloed: Kia Rio!

Door Wok op vrijdag 11 februari 2011 23:34 - Reacties (14)
Categorie: Auto, Views: 6.735

BAM! Verrassing! Kia gooit zomaar even de knuppel in het hoenderhok dat 'het B-segment' heet. Op de komende Salon van GenŤve (3-13 maart) toont Kia de derde generatie van de Rio. De eerste twee generaties konden niet echt potten breken, maar deze versie gaat beslist voor opschudding zorgen in het druk bevochten B-segment. Dat laatste niet in het minst door de komst van een uitvoering die (voorlopig) vrijgesteld zal zijn BPM en motorrijtuigenbelasting (en die bij zakelijk gebruik slechts een bijtelling van 14% kent).

http://media.autoweek.nl/m/m1fyx03b4h8q_600.jpg

Zeg nou zelf; dit ziet er toch niet onaardig uit? Elf jaar geleden begon de Rio zijn bestaan als dit gedrocht. Als je de afschrijving buiten beschouwing liet, was het puur rationeel bezien niet eens zo'n slechte auto: veel ruimte, veel uitrusting, lage aanschafprijs. Maar ja, wij Europeanen hechten ook waarde aan design en zoiets ondefinieerbaars als 'imago' en dan kun je het als beginnend Koreaans merk gewoon schudden.

Kia leek te begrijpen dat 'het oog ook wat wil' en kwam daarom in 2005 met een geheel nieuwe Rio. Er was zowaar werk gemaakt van het uiterlijk, maar heel modern was het allemaal niet. Qua rijden en in het interieur was ook duidelijk te merken dat Kia nog een behoorlijke achterstand had op de gevestigde orde.

Inmiddels groeide ook bij Kia het besef dat ze in Europa niet zouden gaan scoren met alleen maar 'veel voor weinig'. Om aansluiting te krijgen met de gevestigde orde, moest het roer om. In 2006 werd Peter Schreyer weggekocht bij Volkwagen om Chief Designer Officer te worden bij Kia. De eerste vruchten van die samenwerking werden geplukt met de Cee'd en met die auto is de onwaarschijnlijke inhaalslag van de Koreanen ingezet. Inmiddels is een groot deel van de modellenreeks van Kia vernieuwd, maar aan de onderkant van het gamma is het lang stil gebleven. Tot nu.

http://media.autoweek.nl/m/m1fyx03b6x8p_600.jpg

De timing van Kia kan haast niet beter. Bij de gevestigde orde is de Peugeot 207 aan het eind van zijn Latijn, het nieuwtje is er nu wel af bij de Volkswagen Polo, de nieuwe Suzuki Swift is niet belastingvrij te rijden en de rivaal uit eigen huis, de Hyundai i20, is ingehaald door de tijd. De eerstvolgende belangrijke vernieuwing in dit segment vindt pas plaats in 2012 (Peugeot 208, Toyota Yaris, Renault Clio), dus het komende jaar heeft de Rio het rijk vrijwel alleen.

Belastingvrij. Ik noemde het woord al in de vorige alinea. De nieuwe Rio wordt ook leverbaar in een belastingvrije uitvoering en dat is welhaast een garantie voor succes; in Nederland toch zeker. In deze uitvoering zorgt een splinternieuwe 1.1 liter dieselmotor voor de aandrijving. Het opgegeven vermogen van 70pk lijkt wat achter te blijven bij de concurrentie en dat geeft te denken over de rijeigenschappen. De 75pk sterke 1.2 liter diesel van Volkswagen weet op dat punt namelijk ook niet echt te overtuigen. De verkoopcijfers van de Volkswagen Polo Bluemotion laten echter zien dat wij Nederlanders bereid zijn veel concessies te willen doen waar het onze portemonnee aangaat. Als 'we' daarom ook verder willen kijken dan het embleempje op de neus, dan wordt de Rio geheid een (bescheiden) succes.

Volgende: Officieel: facelift Peugeot 308; weg met die leeuwenbek! 02-'11 Officieel: facelift Peugeot 308; weg met die leeuwenbek!

Reacties


Door Tweakers user JeroentjeB, zaterdag 12 februari 2011 00:39

Het kan aan mij liggen maar die achterkant lijkt haast van een seat leon af gezaagd te zijn en er hier weer op gelast. 8)7

Beter goed gekopieerd dan slecht bedacht.

Door Tweakers user Spetsnaz, zaterdag 12 februari 2011 00:48

Heb je er zelf ook ingereden? De rijeigenschappen lijken me niet onbelangrijk voordat je beweerd dat het een succes gaat worden.

Door Tweakers user riddles, zaterdag 12 februari 2011 08:36

Heb je zelf wel eens in een Renault Clio of in een Mitsubishi Colt gereden? Rijeigenschappen schijnen in dit segment toch niet al te veel uit te maken. Er zit heel veel verschil tussen, maar het is niet zo dat de auto's met slechte rijeigenschappen per definitie slechter verkocht worden (begrijp ik ook niet - maar toch).

Door Tweakers user Vizzie, zaterdag 12 februari 2011 09:25

Het ontwerp is naar mijn smaak een beetje te druk, vooral de voorkant. Niettemin een leuke auto, vooral omdat hij ook met zuinige, kleine motoren geleverd gaat. Zou best wel eens een auto kunnen zijn die we vaak gaan zien op straat.

Door Tweakers user croontje, zaterdag 12 februari 2011 10:23

Wij hebben hier vorig jaar een Kia Ceed Sportywagon gekocht en het "image" mag zijn wat het wil. Ik ben er ongelooflijk tevreden over. Hier is Kia zeker en vast erug welkom!

http://www.autovandaag.nl...n-isg-start-met-besparen/

Door Tweakers user Seroo, zaterdag 12 februari 2011 11:32

Spetsnaz schreef op zaterdag 12 februari 2011 @ 00:48:
Heb je er zelf ook ingereden? De rijeigenschappen lijken me niet onbelangrijk voordat je beweerd dat het een succes gaat worden.
De auto is alleen nog maar aangekondigd, je zou hier alleen in gereden kunnen hebben als hij helemaal ingewikkeld is in platic en de testrijder van Kia bent. Dus het antwoord is duidelijk een nee.

Door Tweakers user bonus, zaterdag 12 februari 2011 11:53

Ziet er op het plaatje goed uit. Maar dat dat ik van de Sportage ook en toe ik hem in het echt zag schrok ik toch wel. Wat een lomp oogende auto is dat. Op de reclame leek het toch anders. Buiten rij eigenschappen bent ik ook benieuwd naar de kwalitiet. De eerste Rio's waren daar niet echt super in. Collega had zo'n ding en na 50.000 was de versnellingsbak al stuk. Hij bleek achteraf niet de eerste / de enige te zijn.

Dus plaatje lijkt niet verkeerd, al lijkt het een samengesteld iets van europeese onderdelen, maar goed we geven hem uiteraard een kans. 7 Jaar garantie is
natuurlijk ook niet een verkeerd iets, dan moet je er als fabrikant toch zelf wel in geloven.

Door Tweakers user Roytoch, zaterdag 12 februari 2011 15:30

7 jaar garantie is wel lekker inderdaad, en heel eerlijk hij ziet er best mooi uit... de sportage had te kleine wielen voor een te lompe koets, dat vernaggelde hem een beetje. Maar ben benieuwd naar hoe hij her in het echt uit ziet. En wellicht wordt dit de new 'reasonably priced car' :P

Door Tweakers user MicGlou, zaterdag 12 februari 2011 16:28

Ik vind het een mooie bak, maar zoals ik het begrepen heb, gaat deze dus net NIET binnen de goedkope tarieven vallen. Je moet voor deze wagen gewoon wegenbelasting betalen...

Door Tweakers user TweakerTweak, zaterdag 12 februari 2011 16:48

7 jaar garantie, snel genoeg voor de autobahn om je oma te laten zeggen dat het even langzamer mag.Een dikke ja.
In een nieuwe auto trek ik misschien de eerste maanden snel op, ff link toeren maken,maar daarna? Alleen maar rustig aan.
Top merk en ongekende service.

Door Tweakers user anti-rsca, zaterdag 12 februari 2011 18:40

Veel weg van een Ford Fiesta imo... maarja, beter goed gestolen dan slecht bedacht... Vind in het algemeen dat KIA heel goed bezig is de laatste tijd. Beter dan het moedermerk Hyundai.

Door Tweakers user DaniŽlWW2, zaterdag 12 februari 2011 22:57

roy.ahuis schreef op zaterdag 12 februari 2011 @ 15:30:
7 jaar garantie is wel lekker inderdaad, en heel eerlijk hij ziet er best mooi uit... de sportage had te kleine wielen voor een te lompe koets, dat vernaggelde hem een beetje. Maar ben benieuwd naar hoe hij her in het echt uit ziet. En wellicht wordt dit de new 'reasonably priced car' :P
Ik denk dan Jeremy liever terug naar Vietnam gaat en op de USA bike gaat rijden. :P

Ik vind het nou weer net z'n typische Aziatische auto. Ze willen graag Europees lijken maar doen het vaak te overdreven met de lijnen. Voor mij zijn Duitse auto's nog steeds de beste (en duurste) ;)

Door Tweakers user -RetroX-, maandag 14 februari 2011 08:38

Met een goede prijs (<7500 euro) zal dit vast een succes worden. De grootste fout die "kleine auto's uit het b segment" vergezellen is een prijs van 12, 13, 14 duizend euro. Voor zo'n prijs heb ik liever een duitse auto van 2 of 3 jaar oud.

Door Tweakers user Bas., dinsdag 15 februari 2011 16:36

JeroentjeB schreef op zaterdag 12 februari 2011 @ 00:39:
Het kan aan mij liggen maar die achterkant lijkt haast van een seat leon af gezaagd te zijn en er hier weer op gelast. 8)7

Beter goed gekopieerd dan slecht bedacht.
Ik dacht precies hetzelfde! Karretje ziet er wel leuk uit, ben benieuwd naar de specs! :9

Reageren is niet meer mogelijk